Premiere for ny Litzadokumentar

Den russiske dokumentaren «Tre år før høsten» ønsker å belyse lidelsene på begge sider av frontlinjen ved Litzaelven på Kola under andre verdenskrig. Torsdag har dokumentaren norsk premiere på kinoen i Kirkenes. 

- Det er mye viktig dokumentasjon fra krigsårene som aldri har blitt kjent for folk flest. Ikke minst fordi dokumentere har vært hemmeligstemplet, men også fordi det er mange som ikke har villet eller kunnet fortelle sin historie. Det forteller Michael Broder i RecA, som er regissør for den nyproduserte krigsdokumentaren «Tre år før høsten» som har sin premiere i Kirkenes torsdag 23. oktober

Broder har samlet historiske data, møtt historikere og veteraner fra krigen og deres etterkommere, jobbet historieforskere og gjort nye filmopptak på slagmarkene. Resultatet er dokumentarfilm om militæroperasjonene og krigshandlingene i nord under annen verdenskrig. Prosjektet har fått 199 000 kroner i støtte fra Barentssekretariatet, der Arve Henriksen fra Kirkenes er norsk prosjektleder.

Dokumentaren har premiere i forbindelse med feiringen av at det er 70 år siden Petsamo-Kirkenes operasjonen som førte til frigjøringen av Finnmark i oktober 1944. Filmen viser krigen ikke bare gjennom øynene til det sovjetiske militæret sine kameramenn, men også gjennom øynene til kameramenn fra Storbritannia og Tyskland.

- Hovedmålet med dokumentarfilmen «Tre år før høsten» er å se tilbake på krigen fra begge sider av frontlinjen 70 år etter frigjøringen, og ikke minst minnes hvor mye frigjøringen kostet av menneskeliv og lidelser, sier Broder.

Dokumentaren varer i 130 minutter. Det skal produseres en DVD i 5 000 eksemplar i russisk, norsk og engelsk. Premieren i Murmansk var 17. oktober og så skal det være norsk premiere i Kirkenes den 23. oktober. Dokumentaren er første del av to produksjoner i forbindelse med frigjøringsfeiringene. Den andre dokumentaren «The fighters» vil ha premiere i mai 2015 og vil fortelle den heroiske historien til de norske partisanene. Barentssekretariatet har bidratt med finansieringen også av denne dokumentaren.

Missing fil.