Full støtte for mer Barentssamarbeid

- Hva enn som skjer i verden, må vi fortsette vårt samarbeid i Barentsregionen, sa Murmanskguvernør Marina Kovtun da hun møtte Guvernør Orlov fra Arkhangelsk og fylkeslederne fra Nordland, Troms og Finnmark i Kirkenes siste fredag. 

Tidlig lørdag morgen, før de øvrige frigjøringsmarkeringene med konge, statsminister og statsråder hadde startet i Kirkenes, samlet lederne fra fem av Barentsfylkene seg på Barentssekretariatets kontor for sin egen lille feiring. For mens dialogen mellom Russland og det øvrige Europa står litt i stampe, fortsetter det folkelige Barentssamarbeidet uten stans og har fått en meget viktig rolle i å bevare et godt naboskap i nord. 

 

 Slideshow : Regionalmeeting

 

- Vi har alltid; både i fortid, nåtid og for fremtiden jobbet for å utvikle samarbeidet på tvers av grensene i nord. Murmansk har tre gode venner: Nordland, Troms og Finnmark, sa Guvernør Kovtun på møtet i Kirkenes. 

Guvernør Marina Kovtun i Murmansk og Guvernør Igor Orlov i Arkhangelsk var i Kirkenes i forbindelse med markeringen av at den Røde Arme frigjorde Finnmark fra nazistene i 1944. Fra Nordland møtte Fylkesrådsleder Tomas Norvoll, fra Troms møtte fylkesrådsleder Line Fusdahl og fra Finnmark møtte fylkesvaraordfører Bente Haug. 

Både Russlands Utenriksminister Sergey Lavrov og Norges Utenriksminister Børge Brende snakket varmt om Barentssamarbeidet under sine møter i Kirkenes. De sier det har vært en stor suksess i å styrke båndene på tvers av grensen i nord, i en tid der det politiske klimaet mellom øst og vest er på sitt kaldeste siden 80-tallet. KOvtun fremhevet at hva som enn skjer i verden, så må vi fortsette  vårt samarbeid i Barentsregionen. På slutten av møtet undertegnet Kovtun og Line Fusdahl en ny samarbeidsavtale mellom Murmansk og Troms. 

- Murmansk, som porten til Arktis, er spesielt interessert i et samarbeid med Troms på vitenskap, forskning og utdanning, sa Kovtun.

Fylkesrådsleder Line Fusdahl var også glad for de signaler hun hadde fått fra Utenriksminister Lavrov.

- Det er gledelig at Lavrov er så tydelig på at han ønsker å videreutvikle Barentssamarbeidet når de skal overta formannskapet i Barentsrådet neste høst, sier Fusdahl. 

Skrevet på grunnlag av artikkel i BarentsObserver