Lanserer informasjonssenter for nordlig logistikk

Et ”High North Logistics information Office” er åpnet i Kirkenes. Gjennom et nært samarbeid mellom russiske og norske næringsmiljø skal kunnskapen om logistikk, kommunikasjon og nettverk i nordområdene samles og gjøres lett tilgjengelig for næringsmiljø verden over.

Det nye informasjonskontoret ble lansert fra kontrollrommet til utskipingen av malm fra Sydvaranger Gruver. Til stede ved åpningen var de nyansatte lederne for informasjonskontoret og ledelsen i Russiske Rosatomflot, sammen med Felix Tschudi fra Tschudi Shipping Company, Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet og statssekretær i Utenriksdepartementet Erik Lahnstein.

Spre praktisk erfaring#1573518

Felix Tschudi presenting the plans. (Photo: Jonas Karlsbakk)

Malmen fra Sydvaranger ble i fjor for første gang sendt gjennom den Nordlige Sjørute til Kina. Uten det nære samarbeidet med Rosatomflot hadde ikke dette vært mulig. Samtidig viser det hvor godt norske og russiske næringsmiljø kan samarbeide.

- Det er nettopp praktiske erfaringer som dette vi ønsker å gjøre bedre tilgjengelig gjennom opprettelsen av informasjonssenteret, sier Felix Tschudi.

Logistikk, kommunikasjon og nettverk er viktig for å kunne utnytte mineraler, energi og andre ressurser i Nordområdene. Kunnskapsmangelen om mulighetene i regionen medfører imidlertid at mange næringsmiljøer ser på risikoen som for stor til å satse her. High North Logistics Information Office skal tette dette kunnskapshullet og fjerne frykten for det ukjente.

Isforhold, toll, slepebåter#1573520

Arctic countries Ambassadors to Norway attended the opening. (Photo: Jonas Karlsbakk)

Tschudi har fra flere hold fått innspill om at det internasjonale maritime miljøet har økt behov for praktisk informasjon i forhold til gjennomseiling og operasjon i nordområdene. Dette kan være informasjon om isforhold, dybde, beredskap, toll og avgifter, slepebåter, isbryterassistanse… Listen er lang.

- Informasjonssenteret skal gi bedriftene lett tilgang på praktisk kunnskap om gjennomføring. Dermed kan bedriftene frigi mer ressurser til å fokusere på det viktige arbeidet med forretningsutvikling i Nordområdene, sier Tschudi.

Tschudi Shipping Company har jobbet lenge med å få på plass Centre for High North Logistics. Med støtte fra Barentssekretariatet og i et tett samarbeid med Rosatomflot, er de nå klare til å åpne informasjonskontoret. Kontoret vil bli lokalisert i tilknytning til Barentssekretariatet og vil kunne utnytte kunnskapsmiljøet her. Samtidig vil de jobbe tett opp mot Rosatomflot hele veien for å bygge enda tettere relasjoner på tvers av grensen.